Özel Egeumut Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Mehmet Türkyılmaz, rinoplasti ameliyatı hakkında bilgiler verdi. Estetik burun ameliyatı ile burun boyutunun küçültülebildiğini belirten Op. Dr. Türkyılmaz, “ bu ameliyat ile burun ucunun şekli değiştirilebilir, burun delikleri daraltılabilir, genişletilebilir, üst dudakla burun arasındaki açı değiştirilebilir. Bu ameliyat; doğumsal bozuklukların, burun yaralanmalarının ve bazı solunumsal problemlerin düzeltilmesine yardımcı olmaktadır” dedi.
Rinoplasti adayı hastada, nefes ve koku alma gibi fonksiyonel problemler mevcutsa rinoplastiye ek olarak fonksiyonel burun ameliyatları da gerçekleştirilebildiğini belirten Op. Dr. Mehmet Türkyılmaz, “ Fonksiyonel burun ameliyatları; septoplasti (burun orta bölmesi eğriliği ameliyatı), konka(burun eti) ve geniz eti cerrahileri, nazal valv cerrahisi ve endoskopik sinüs cerrahilerini kapsamaktadır. Burun estetiği cerrahisinde fonksiyonel problemlerin ihmal edilmesi, hasta memnuniyeti açısından olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Özellikle nazal valv (burun kanatları ile burun orta bölmesi arasındaki alan) patolojilerinin göz ardı edilmesi sonucu hastada burun eti ya da kemik eğriliği bulunmamasına rağmen estetik cerrahi sonrası burun tıkanıklığı yaşanabilmekte ve yenilenme cerrahilere(ilk ameliyat sonrası yapılan ameliyatlar) ihtiyaç duyulabilmektedir. Rinoplasti ameliyatının amacı, hem doktor hem de rinoplasti adayı için estetik açıdan tatmin edici bir sonuca ulaşmak olduğu kadar doğal bir görünüm elde etmek olmalıdır” dedi.
Ameliyat sonrası dönemde nelere dikkat edilmelidir?
Ameliyattan çıktığında burun üzerinde değişik malzemelerden yapılmış olan sert bir destek plaka(alçı-atel),sıklıkla burun içinde de destek ve kanama kontrolü amaçlı silikon tamponlar olmaktadır. Bunlarla şişlik ve cilt altında kan toplanmasına karşı önlem alınmaktadır. Burun tamponları genellikle 2-7 gün arasında alınmakta iken burun sırtındaki atel-alçı 7-10 gün sonra alınmaktadır. Burun ve çevresinde gelişebilecek ödem ve morluklar ilk 7-10 gün içerisinde kendiliğinden gerilemektedir. Ameliyat sonrası dönemde alkol ve sigara kullanımının iyileşme üzerine olumsuz etkileri olacağı, komplikasyon riskini artıracağı unutulmamalıdır. Burun sırtı derisi bandajlamaya ve alçılamaya bağlı uzun süreli kapalı kalmakta, buna bağlı değişiklikler olmaktadır. Bandaj açıldıktan sonra deri normal görünümüne gelene dek nemlendirici solüsyon, güneş koruyucu losyon ve kremlerle temizlenmelidir. Ameliyat sonrası üç hafta yüzüstü yatılmamalı, bir ay süre ağır yük taşınmamalı, ağır sporlar yapılmamalıdır. Spor yapanlar, ameliyat sonrasında 3.haftada fitness tarzı egzersizlere başlayabilir.