İçinde bulunduğumuz Kovid-19 pandemisinden dolayı hastaların artık hastanelere ve doktora gitmeye korkar hale geldiğini belirten Özel Ege Ambulans Servisi Mesul Müdürü Dr. Aykan Çelikel, “ Sağlık sektörü S.O.S veriyor. Ancak bu S.O.S çağrısı yanlış anlaşılmasın. Sağlık sektörünün sıkıntıda olmasından dolayı değil, vatandaşın değişen algısından dolayı sağlık sistemini doğru kullanmamasından kaynaklanan bir S.O.S çağrısıdır” dedi.
Pandemi Süreci Hepimizi yıprattı
Özellikle Ekim ayından sonra hızlanan, Kasım ve Aralık aylarında tepe noktasına ulaşan ve Ocak ayından itibaren de gittikçe azalan bir Kovid-19 süreci yaşandığını hatırlatan Dr. Aykan Çelikel, “ Toplumun bütün kesimlerine kadar bu süreç nüfuz etti. Bu süreçten herkes etkilendi. İnsanlarda koronavirüs ile ilgili bir yaşam değişikliği oldu. Bu yaşam değişikliği içinde eskiden insanların günlük rutini içinde çok doğal yaptığı birçok şey ürkütücü, korkutucu hale geldi. İnsanların yaşam alışkanlıklarında korkuya dayalı, yaşama güdüsüne bağlı çok ciddi değişikler yaşandı” dedi.
112’ye Destek Verdik
Özel Ege Ambulans Servisi olarak bizim ekiplerimizde 112’nin çok yoğun olduğu dönemlerde 112’ye destek olarak eve sağlık hizmeti ve evden hastanelere hasta transferleri gerçekleştirdiğini belirten Dr. Aykan Çelikel, “ Bu anlamda görevlerini anlının akıyla yerine getiren, mesai saati gözetmeksizin çalışan gerek ambulans servislerinde, gerek hastanelerde, gerekse acil ve yoğun bakım ünitelerindeki tüm sağlık personeli arkadaşlarımıza özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
Dünya İle Yarışıyoruz
Hem kamu tarafında hem de özel sektör tarafında gerek kovid-19 sürecinin yönetilmesinde gerekse kovid-19 hastalarının tedavi edilmesinde dünyanın sayılı ülkeleriyle yarış edebilecek bir ülkeyiz” diyen Dr. Aykan Çelikel, “ Hem kamu tarafında hem de özel sektör tarafında oldukça yüksek yoğun bakım, servis yatak sayısına sahibiz. Sağlık sektörü S.O.S veriyor derken, kendi imkânsızlıkları içerisinde sıkıntıda olmasından dolayı değil, tam aksine vatandaşın değişen algısından dolayı bu kadar donanımlı ve iyi yönetilen bir süreçte sağlık sisteminin doğru kullanmamasından kaynaklanan bir S.O.S olduğunu düşünüyorum” dedi.
Hastalar Doktora Gitmeye Korkuyor
“Kovid 19 sürecinde kamu hastanelerinde yatak doluluk oranlarımızın yarısı gibi seviyelerde gidiyor. Birçok ilimizde yüzde 50’nin altına düştü. Türkiye genelinde bir yatak sıkıntımız yok” diyen Dr. Aykan Çelikel, “ Ancak Türkiye genelinde Kovid-19 ile ilgili olarak başarılı bir çalışma yürütülürken gerek kamu hastanelerinde gerekse özel sektör hastanelerinde hastaların hastane başvurularında ciddi bir azalma var. Bu başvuru eksikliği de hastaların hastanelere gitmemesinden kaynaklanmaktadır. Hastanenin imkânları doğru kullanılmaması doğru teşhislerin zamanında alınamaması, hastaların bundan sonra konulamayan teşhis maliyetlerinin artması anlamına geliyor. Vatandaşlar artık hastaneleri daha doğru kullanmalı. Türkiye de bir sistem var. Bu sistemin düzgün işlemesi gerekmektedir. Şu anda İzmir’in büyük kamu hastanelerine gidip otoparklarına baktığınızda yüzde 50 yüzde 60’ının boş olduğunu görürsünüz. Normal şartlarda bu hastanelerin otoparklarında araç koyacak yer olmazdı. İnsanlar hastanelere pandemiden dolayı korkarak geliyor, korkarak kaçıyor. Koronavirüs pandemisinden dolayı ötelenen sağlık problemleri ileride hastalara hem maliyet açısından, hem de kişinin kendi sağlığı açısından önlenemez sorunlar açabilir. Bu yüzden gerek kamu hastanelerine, gerekse özel hastanelere gitmekten çekinmeyin sağlığınızı ötelemeyin” dedi .
Yetkisiz Personel Evde Bakım Hizmeti Veriyor
Bu korku sürecinde artık vatandaşların tedavileri için farklı yollara başvurduğunu belirten Dr. Aykan Çelikel, “ Ruhsatı olmayan, çalışma yetkisi olmayan, kamu ve özel sektörde çalışan sağlık mensubu arkadaşlarımız evlerde gayri meşru olarak hastaneye gidemeyen ya da gitmek istemeyen vatandaşlara sağlık hizmeti vermesi gibi gizli kazanç sektörünün ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu konuda da vatandaşların dikkatli olması gerekiyor” dedi.
Eve Sağlık Hizmeti
Sağlık Bakanlığı’nın yönetmeliklerinde eve sağlık hizmetini verecek sağlık personellerini belirlediğini vurgulayan Dr. Çelikel, “Vatandaşlar bu yönetmelikte belirlenen evlere gitmeye yetkisi olan sağlık ekipleri ve hekimleri tercih etmelidirler. Bunlar kamu hastanelerin ilgili birimlerinde evde sağlık hizmeti servislerinde çalışan ekipleri, belediyelerin evde bakım hizmeti servisleri, özel hastanelerin evde bakım hizmeti servisleri, özel muayenehanesi olan doktorların ev ziyaretleri, doktorlu ve paramedikli özel ambulans servislerinin hizmetlerinden faydalanmalıdırlar. Bu işi sadece ticari boyuta dökmüş, yetkisi olmadan evlerde hasta muayene eden, hastalara serum takan yetkisiz sağlık personelleri belki de hastaların sağlık problemlerini daha da arttıracak davranışlarda bulunuyorlar. Vatandaşlar evde sağlık hizmeti alırken bu konulara hassasiyetle dikkat etmesi gerekiyor” dedi .
Sağlık problemlerini Ertelemeyin
Vatandaşlara sağlık problemlerini ertelememeleri konusunda tavsiyelerde bulunan Dr. Aykan Çelikel, “ Artık hastaların kamu ve özel sektör hastanelerine poliklinik ve acil servis muayeneleri için, hastanelerde yapılacak girişimler, endoskopi, anjiyo,MR, BT, film çekimleri gibi tanı ve tedavi yöntemleri için gönül rahatlığıyla gitmelerini tavsiye ediyorum. Türkiye’de tüm sağlık kuruluşlarında, hekimden hemşireye, güvenlik görevlisinden temizlik personeline kadar yüzde 90’ından fazlası aşılanmış durumda. Bizde ambulans servisimiz adına tüm personelimizin aşılamasını yaptık. Özellikle kanser hastalarının kürlerinin aksatmaması gerekiyor. Bu tedavi gerektiren önemli problemler aksatılırsa ileride daha büyük sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Diğer yandan kanser, böbrek, akciğer, kalp hastaları gibi sürekli hastane takipleri gereken hastaların tedavileri kesinlikle aksatılmamalıdır.