Özel Retina Göz Hastalıkları Dal Merkezi’nden Prof. Dr. Süleyman Kaynak yaşa bağlı olarak oluşan sarı leke hastalığı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.
Yaşa bağlı maküla dejeneresansı olarak tanımlanan sarı leke hastalığının, çok önemli bir rahatsızlık olduğunu belirten Prof. Dr. Kaynak, “ Bu hastalık genellikle 50 yaş üzerinde kendini göstermektedir. 65-75 yaş grubunda, sıklık yüzde 10 dolayında bildirilirken, 75 yaş üzerinde sıklık yüzde 30 dolayına yükselmekte ve bunların yüzde 18’lik bir kısmı ağır görme kaybı ile sonuçlanan sorunlar yaşamaktadırlar.” dedi.
Bu hastalığın, başlangıçta çoğu defa tek taraflı olarak, baktığınız yerde düzensizleşme, eğrilme, bükülme ile kendisini belli ettiğini ve zaman içinde görmenin giderek azıldığını söyleyen Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “ Hastalık üzerinde, kalıtımsal özelliklerin yanı sıra, sigara, şişmanlık, tansiyon yüksekliği gibi damar sertliğine yol açan etkenlerin rol oynadığı bilinmektedir” dedi.
İki Tip Sarı Leke Hastalığı vardır:
“Kuru tip yaşa bağlı maküla hastalığında, yavaş yavaş damarsal kayıplar oluşmakta ve buna bağlı olarak görme hücrelerinde azalma ve bu nedenle görme keskinliği ve kalitesinde bozulma olmaktadır.” diyen Prof. Dr. Kaynak, “ Bu yavaş seyreder, bazen yıllar alan bir süreç olarak ortaya çıkar. Kuru tip için çok özel bir tedavi şekli olmamakla birlikte, erken evrelerden itibaren, lutein ağırlıklı bitkisel beslenmenin ve çinko, selenyum vb. gibi bazı minerallerin alınmasında yarar olduğu düşünülmektedir. Bunun yanı sıra Omega-3 sarı nokta hastalığının önlenmesi ve yavaşlatılmasında çok önemlidir.
Bilindiği gibi Omega-3 birçok balıkta yer almaktadır ve bu nedenle haftada iki kez balık yenmesi önerilmektedir. Brokoli, ıspanak, lahana, şalgam, bezelye ,havuç ve taze fasulye başta olmak üzere yeşil sebzeler her iki tip sarı lekenin önlenmesi için çok tüketilmelidir. C vitamin ve E vitamini de yeterince alınmalıdır. Biz zaten hastalarımıza bunların gerekli günlük miktarlarını içeren haplar vermekteyiz.
Yaş tip sarı nokta hastalığında tedavi:
Yaşa bağlı sarı leke hastalığının yaş tipi ya da kanamalı tipi denilen ikinci şeklinde ise , görme daha hızlı ve daha belirgin bir şekilde bozulmaktadır. Bunun nedeni , tam sarı leke bölgesinde kanamaların meydana gelmesidir ve bu kanamalar yol açan anormal damarların ortadan kaldırılması da tedavinin esasını teşkil eder. Bu amaçla, göz içine anti VEGF diye isimlendirdiğimiz ilaçların verilmesi ve başlangıçta aylık olarak ta bu uygulamanın tekrarı gerekir.
Tedaviler Tekrar Edilebilir
Göz içine yapılan enjeksiyonlar , ortalama olarak bir yıl içinde 7-8 defa tekrar edilerek , görme keskinliğinin olabilecek iyi düzeyde kalmasını sağlamak hedeflense de pek çok hastada görmede belirgin artışlar kazanıldığını söyleyen Prof.Dr.Süleyman Kaynak “Anti- VEGF ilaçlarla yapılan tedaviler , yaş tip sarı leke hastalığında bu anlamda yeni bir tedavi çağı başlatmıştır” dedi. Ve bu uygulamanın ameliyathane şartlarında yapılmakta olup ağrılı bir işlem olmadığını belirtti.