Maküla bölgesinin retinada keskin görmeyi sağlayan alan olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kaan Ünlü, “ İleri yaşlarda (60 yaş üstü) sık körlük nedenleri arasında yer alan ve halk arasında ‘sarı nokta hastalığı’ da denilen yaşa bağlı maküla dejenerasyonunda (YBMD) bu bölgedeki hücrelerde hasar oluşmaktadır. Risk faktörlerinin başında yaşlılık, genetik, sigara kullanımı, obezite, kötü beslenme, UV ışığına fazla maruz kalma gelmektedir” dedi.
Hastalığın Belirtileri
Hastalığın belirtileri hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Kaan Ünlü, “ Görme kaybı, cisimleri, çizgileri eğri veya kırık görme, göz önünde karartılar, görme kalitesinde bozulma, renk görmede bozukluklar başlıca belirtiler arasındadır. Risklerden yaş ve genetiği ortadan kaldırmak mümkün değildir. Fakat diğer riskler kontrol edilebilir. Hipertansiyon varsa kontrol altına alınabilir. Sigara içiliyorsa bırakılması gerekir. Güneş için filtreli güneş gözlüğü takılması gerekir. Beslenmede ise Akdeniz diyeti önerilir. Hastalarda sık görülen (yüzde 90 oranında) ‘kuru’ tip olup görme kaybı yavaş olarak gelişmektedir. Hastaların yaklaşık yüzde 10’unda görülen ‘yaş’ tipte ise görme kaybı hızlıdır. Yaş tipteki olguların tedavisinde göz içine anti-VEGF denilen ilaçların enjeksiyonu kullanılmaktadır” dedi.
Mikroperimetre Yöntemi
Mikroperimetre ile hastanın sarı noktasının ayrıntılı görme haritasının çıkarılabildiğini belirten Prof. Dr. Kaan Ünlü, “ bu harita ile hasarın boyutu gösterilebilmektedir. Bu sayede hem erken tanı koymak mümkün olmakta hem de var olan hastalığın ilerlemesi ya da tedaviye yanıtı ayrıntılı olarak gözlenebilmektedir. İleri evre hastalığı olan hastalar görmek için kendisine sarı noktaları dışında bir alan seçmeye başlarlar. Mikroperimetre ile hastanın kullandığı bu nokta belirlenip bu hücrelerin daha iyi çalışması için bu sistem ile seanslar halinde ‘eğitim’ verilmesi görmenin artışına yardımcı olmaktadır. Yine bu sistem ile göz içine takılacak teleskopik lenslerin ameliyat öncesi değerlendirilmesi faydalıdır.
Prof. Dr. Ünlü, “ Mikroperimetrenin sarı nokta hastalığı dışında da diyabetik maküler ödem, maküla zarları, maküla deliği, retina damar tıkanıklığı, maküler telenjiektazi, santral seröz retinopati, stargardt’s hastalığı, koroidemi ve retinitis pigmentosa tanı ve tedavisinde kullanılabildiğini söyledi.