Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet pankreasın yeterli insülin salgısı üretmemesi veya vücudun üretilen insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan ve ömür boyu devam eden bir hastalıktır. Özel Gazi Hastanesi’nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Irmak Üstün diyabet tedavisinde yaşanan gelişmeler hakkında bilgiler verdi.
11 Kişiden Biri Diyabetli
Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) verilerine göre dünyada 11 yetişkinden birinin diyabetli ve her 6 saniyede bir kişinin bu hastalıktan hayatını kaybettiğini söyleyen Dr. Irmak Üstün “ Ayrıca 7 gebeden birinde gebelik diyabeti görülüyor. Dünyada 542 bin çocuk TIP 1 diyabet hastası bulunmaktadır. Yani diyabet sık görülen yüksek maliyetli ve komplikasyonları ciddi olan önemli bir hastalıktır. Bu sebeple de hastalığın tanı ve tedavisi ile ilgili çalışmalar ve gelişmeler hızla devam etmektedir. Günümüzde tedavi seçenekleri ile diyabet tamamen iyileştirilememektedir. Ancak etkin ve komplikasyonların oluşmasını önleyici pek çok ilaç bulunmaktadır.” dedi.
Diyabet Tedavisi
Diyabet tedavisinde kullanılan iki tür ilaç bulunduğunu söyleyen Dr. Irmak Üstün, “ bunlar insülinler ve ağız yoluyla alınan ilaçlardır. Günümüzde her iki tedavi ayrı ayrı yada birlikte kullanılabilmektedir. Oral alınan ilaçlar, insülin salınımını arttıranlar ve glukoz emilimini azaltan ve atılımını artıranlar olarak gruplanabilir. Son yıllarda geliştirilen İnkretin bazlı ilaçlar( GLP-1RA) özellikle erişkin ve obez hastalarda kilo kontrolünü de sağlayarak tedaviyi kolaylaştırmaktadır. İnkretin artırıcı ilaçlarda (DPP-4 inhib) ciddi yan etkilere sebep olmadan pankreasta insülin salgılayan aynı zamanda hücreleri de koruyarak işlev yapmaktadır. Ayrıca idrardan glukoz atılımını artırarak kan şeker kontrolünü sağlayan ilaçlarda kullanılmaya başlamıştır.” dedi.
TIP 2 diyabette ise insülin seçeneklerinin kullanımının artmasının uzun, sürekli ve erken tedavide tercih edilmesinin ciddi komplikasyonların gelişmesini önlediğini kaydeden Dr. Esra Irmak Üstün, “ TIP 1 diyabetli hastalarda ise insülin pompalarının işlevlerinin artırılması ve kolay ulaşılabilmesinin sağlanması, sürekli glukoz ve monitörizasyon sistemlerinin devreye girmesi ile yaşam kalitesi artmıştır.” diye konuştu.
2050 Yılında Yapay Pankreas
Son yıllarda yapay pankreas ve kök hücre çalışmalarında önemli aşamalar kaydedilmiştir. Yapay pankreasın 2050 yılına kadar Amerika da piyasada olması planlanmaktadır.