Ege Ambulans
Serebrovasküler Hastalıklara Dikkat31/07/2019

Özel Egeumut Hastanesi’nden Nöroloji Uzmanı Dr. Nigar Ahmedova, Serebrovasküler hastalıkları, beyni besleyen damarların tıkanması veya kanaması ile ortaya çıkan, hasar gören beyin bölgesi ile ilgili belirtiler veren bir hastalık grubu olduğunu belirterek tedavileri hakkında bilgiler verdi.

Serebrovasküler hastalıkların ölüm nedeni olarak dünyada 3’üncü sırayı alırken, sakatlık oluşturma yönünden birinci sırada yer aldığını belirten Dr. Nigar Ahmedova, “ Serebrovasküler hastalık sıklığı toplumlar, yaş, yaşam tarzı, sistemetik hastalıklar ve cinsiyete göre değişim gösterir. Hipertansiyon, kan yağlarının yüksekliği (kolesterol ve trigliseridler), kan şekerinin kontrolsüz olarak yüksek seyretmesi, obezite, sigara ve alkol serebrovasküler hastalık için bilinen bir risk faktörleridir” dedi.

Serebrovasküler hastalık belirtileri

Bu belirtilere zaman zaman bulantı kusma, baş ağrısı, ajitasyon eşlik edebilir.  Bu belirtileri fark eden hasta ya da hasta yakını hiç gecikmeden en kısa zamanda hastaneye başvurmalıdır.

Serebrovasküler hastalıkların tanısı

Kranial tomografinin sık kullanılan ve tanıya oldukça yardımcı bir inceleme metodu olduğunu belirten Dr. Nigar Ahmedova, “ Bazı hastalarda duruma göre kranial MR ve anjiyografi de gerekebilir. Hastalığın nedenini bulmaya yönelik kan tahlilleri ve kardiak tetkikler de başvuru sırasında tamamlanır” dedi.

Serebrovasküler hastalıkları tedavisi

İlk üç veya altı saatte getirilen hastalarda uygulanabilen damar tıkanıklığı açmaya yönelik pıhtı eritici yöntemlerin tedavide oldukça yüz güldürücü sonuçlar verebildiğini belirten Dr.A Ahmedova, “ Daha geç ulaşan hastalarda ise yine damarda tıkanıklığı önlemeye yönelik  tedaviler de uygulanmaktadır. Kanama durumlarında yaklaşım farklılık göstermekte nadiren cerrahi tedaviler de uygulanmaktadır. Ayrıca bu duruma neden olarak kardiak, hematolojik diğer sistemik problemlerin de giderilmesi gerekir. Daha sonraki aşamada ise hastaların kaybettikleri fonksiyonlarını tekrar kazanmalarına yönelik rehabilitasyon girişimleri uygulanmaktadır” dedi.

 ‘’Şikâyetleri üzerine hastanemize acil başvuran 55 yaşındaki hastamız Erol Muradoğlu’na (55)  inme sonrası 1,5 saat içerisinde trombolitik tedavi uygulandı. Gerekli tetkiklerde beyin kanaması bulguları olmadığı anlaşılan hasta, sol elini ve bacağını sadece yatak düzeyinden yukarı kaldırabilirken trombolitik tedavi ile geçtiğimiz günlerde yürüyerek hastanemizden taburcu edildi.’’dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com