Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Belgin Küçükgünay, sıcak ve kuru havalarda oluşacak burun kanamalarına dikkat edilmesi gerektiğini belirterek burun kanamalarının basit kanama ve sızıntıdan hayatı tehdit edebilecek kanamalara kadar değişik şiddette görülebileceğini söyledi.
Burun Nereden Kanar?
Burun kanamalarının burnun ön kısmından burun deliklerinden veya burun arkasından genizden gelebildiğini belirten Op. Dr. Belgin Küçükgünay “ Çocuk ve genç erişkinlerde daha çok ön burun kanamaları, yaşlılarda, damar sertliği ya da hipertansiyonu olan kişilerde ise daha çok arka burun kanamaları görülür. Ciddi olan kanamalar çoğunlukla arka burun kanamalarıdır” diye konuştu.
Burun Kanamasının Nedenleri
Burun kanamasının nedenleri hakkında bilgiler veren Op. Dr. Belgin Küçükgünay “ Burun kanamaları sıklıkla travmalar, burun karıştırmak, kuru iklim, kuru-sıcak oda gibi ortamlar, kuvvetli sümkürme, üst solunum yolu enfeksiyonları, burundaki eğrilikler, kortizonlu burun ilaçları, hipertansiyon, alkol kullanımı, burun, burun boşlukları ve genizdeki tümörler, kan sulandırıcı ilaçlar, kanın pıhtılaşmasında sorun yaratan hastalıklar, hormonal durumlar (hamilelik gibi), K vitamini eksikliği ve karaciğer hastalıkları nedeniyle olur” dedi.
Ön Burun Kanamasını Durdurmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Ön burun kanamasını durdurmak için kişi şunları yapmalıdır: Dik oturulmalı eğer yatmak gerekiyorsa baş yukarı gelecek şekilde uzanılmalıdır. Ağızda biriken kan tükürülerek temizlenmelidir. Burun kanatları baş ve işaret parmaklarıyla tümüyle kavranarak 5 dakika bu şekilde tutulmalıdır. Bu sırada üstüne buz kompres de yapılabilir. Durduktan sonra sümkürmemeye dikkat edilmeli, zorlayıcı hareketler yapılmamalı, baş mutlaka göğüsten daha yukarıda tutulmalıdır. Kanama devam ederse burun içini soğuk suyla yıkamalı ve tekrar 5 dakika tutmalıdır. Birkaç seferden sonra kanama durmuyorsa acil olarak hekime başvurmalıdır.
Burun Kanamasının Tedavisi
Ön burun kanamalarında endoskop yardımı ile burun içindeki kanama noktası tespit edilir. Burun içinde biriken pıhtılar kanamanın durdurulmasını engelleyeceğinden temizlenerek, burun içi, serum fizyolojik ile yıkanır. Burun içine bakıldığında kanama odağı görülüyorsa kanama odağı koterize edilir (damarlara yakma işlemi yapılır). Kontrol altına alınamayan kanamalarda tampon yapmak gerekir, durdurulamayan şiddetli kanamalarda hastaya ameliyathanede müdahale gerekir. Ardından burun kremleri ile destek tedavisi verilir. Bu işlem tekrarlayan basit kanamaları ortadan kaldırmakta başarılıdır. Arka burun kanamalarının kesin çözümüyse genellikle sebebi ortadan kaldırmaktır. Kışın havalandırmanın az olmasıyla birlikte ortamlarda nem oranı düşmektedir. Bu ortamlarda kuru havaya maruz kalmak sorunu tetikleyebilir. Bu sebeple ortamı nemlendirmek önemlidir. Aynı zamanda burun için tuzlu su spreyleri ya da nemlendirici kremler de dokunun iyileşmesini sağlar.