Ege Ambulans
Sinüzitin Tedavisi Çocuklarda Daha Zor Olabiliyor04/12/2024

Özel Atagöz Tıp Merkezi’nden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Salim Doğru, günlük yaşamı altüst eden, çalışma gücünü olumsuz yönde etkileyen ve kış aylarında daha sık rastlanan sinüzitle ilgili bilgi vererek önemli uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Salim Doğru, çocukluk çağında görülen sinüzitin tedavi edilmediği halde ileriki yıllarda daha ciddi rahatsızlıklara neden olabileceğini vurguladı.

Her Yaş Grubunda Farklı Seyreder

Sinüzitin farklı yaş gruplarında farklı şekillerde kendini belli ettiğini dile getiren Doç. Dr. Salim Doğru, çocukluk çağı sinüzitleriyle erişkin yaş dönemlerinde görülen sinüzitlerin arasında fark olduğunu ve çocuklarda rastlanan sinüzite geniz etinin sebep olabileceğini söyledi. Çocuklarda sık görülen sinüzit belirtileri arasında burun akıntıları, burun tıkanıklığı ve öksürüğün olduğunu belirten Doç. Dr. Salim Doğru, “Çocuklarda en sık karşılaştığımız durum, uzun süren kokulu burun akıntıları ve balgamlı öksürük, geniz akıntıları sinüzit olarak karşımıza çıkıyor. Çocuklarda baş ve yüz anatomisinin küçük ve bağlantılarının çok yakın ve dar olmasından dolayı komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu komplikasyonlar orta kulak ve akciğer enfeksiyonları olabilir. Erişkin yaşlardaki kronik bronşit veya astım yakınmalarının nedeni çocukluk çağında iyi tedavi edilmeyen sinüzitler olabilir. Uygun antibiyotik tedavisi, alerji varsa uygun ilaçların kullanılması, gerektiğinde geniz etinin alınması çocuklarda sinüzit tedavisini sağlamaktadır” dedi

Korunmak Mümkün

Sinüzitten korunmanın yollarına değinen Doç. Dr. Salim Doğru, burundan nefes almanın önemini belirterek “Burnumuzun içinde yaşayan çok sayıda mikroorganizma vardır. Kış aylarında ortamdaki mikroorganizma sıklığı, bulaşıcı hastalık sıklığı ve hava kirliliği artar.  Dolayısıyla burnumuzun içinde daha çok bakteri oluşuyor. Soğuk hava da burundaki temizleyici tüyleri felç eder.  Dolayısıyla sinüzite kış aylarında daha sık rastlanır. Sinüzitten korunmanın en önemli noktası burun içini sık sık ılık su veya tuz-karbonat ile temizleyerek burnu açık ve temiz tutmaktır. Ayrıca kişi başını soğuktan ve rüzgardan korumalıdır. Kuru ve kirli hava burun içindeki tüylü hücreler tarafından filtrelenir, kan damarları tarafından ısıtılır ve salgı bezleri tarafından da nemlendirilir. Yani hava vücuda uygun hale getirilir. Bu nedenle burundan nefes almak önemlidir” şeklinde konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com