Obezitenin tüm dünyada milyonlarca kişiyi etkileyen, giderek artan, ciddi ve kronik bir hastalık olduğunu belirten Genel Cerrahi ve Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Sami Cebelli, “ Obez bir kişinin sağlığı ciddi risk altındadır ve normal kilolu kişilerle karşılaştırıldığında ani ölüm riski yüzde 50 ile yüzde 100 arasında değişen oranlarda artmaktadır. Şişmanlık, yaşam beklentisini kadınlarda 9, erkeklerde ise 12 yıl kısaltmaktadır.”dedi.
Ek Hastalıklar Oluşabilir
Özel İzmir Gazi Hastanesi’nden Genel Cerrahi ve Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Sami Cebelli, “ Morbid obezite yani hastalık düzeyinde şişmanlık oluşumunda kalıtsal, davranışsal, sosyal, kültürel ve çevresel etkenlerin olduğu, sağlık ile ilişkili bedensel, ruhsal ve ekonomik sorunlar yaratan sürekli, çok çeşitli nedenleri olan bir hastalıktır. Morbid obezite şişmanlığın kişinin sağlığını tehdit edecek ve yaşam süresini etkileyecek boyutta olması halidir.” dedi.
Obezitenin oluşturduğu ek hastalıklar hakkında bilgiler veren Op. Dr. Cebelli, “ sağlıklı bir şekilde kilo verilmez ise hastada obezite ile birlikte, şeker hastalığı, eklem problemleri, yüksek tansiyon, mesane problemleri, bazı kanser türleri (meme, rahim, kalın barsak), sindirim sistemi problemleri (reflü hastalığı), solunum problemleri (uyku apnesi , astım), psikolojik problemler (depresyon), kısırlık, idrar tutamama gibi hastalıklar açısından risk bulunmaktadır” diye konuştu.
Toplumdan Soyutlanma Olabilir
Obez kişilerin psikolojik ve sosyal huzur açısından risk altında olduğunu belirten Op. Dr. Cebelli, “ hastalarda sosyal huzur negatif etkilenir, sosyal izolasyon ve toplumdan uzaklaşma oluşabilir. Günden güne yaşamları zorlaşır. Günlük işleri yapmak, hareket kısıtlandığı için zorlaşır. Çabuk yorulurlar ve kendilerini soluk soluğa bulurlar. Kişisel bakımlarını sağlamakta zorlanabilirler. Günlük aktiviteleri azalır” dedi.
Obezite’te Cerrahi Tedavi
Daha önce diyet ve spor ile kilo verme çalışmaları başarısızlıkla sonuçlanan ya da kilo vermiş ancak bir süre sonra geri almış olan kişilere obezite cerrahi tedavisi önerdiklerini belirten Op. Dr. Sami Cebelli, “ obezite cerrahisinden önce kişiye mutlaka diyet ve spor öneriyoruz. Ancak bu aşamada başarılı olamazlar ise cerrahi tedavi öneriyoruz. Cerrahi tedavi için hastanın Vücut Kitle İndeksinin (VKİ) 40’ın üzerinde olması veya 35-40 arasında olup eşlik eden hastalık bulunması, 18 yaşından büyük olması, obezitenin uzun süredir var olması, hormonal hastalıkların bulunmaması, alkol ve ilaç bağımlısı olmaması gibi şartlar arıyoruz” dedi.
Tüp Mide Ameliyatı
Tüp Mide Ameliyatı, laparoskopik (kapalı) yöntemle ve genel anestezi altında gerçekleştirilir. Özellikle son dönemde sık uygulanan obezite cerrahisi yöntemidir. Yaklaşık 45 dakika kadar süren işlem sonrası midenin yaklaşık yüzde 75-80’ lik bir kısmı çıkarılmış olur. Kilo verme özellikle ilk ayda olmak üzere ilk 6 ay hızlıdır. Ameliyat sonrası hastalara ilk 15 gün sıvı, sonraki 15 gün püre şeklinde gıdalar önerilmektedir. Katı gıdalara geçiş 1 ayı bulmaktadır” dedi.