“Uzmanı dışında bir kişiye sünnet işlemi yaptırılması sakıncalı olabilir”
Üroloji Uzmanı Op. Dr. Alper Dırık, çocukların yaşamlarında önemli bir yere sahip olan sünnet işlemine dair ebeveynlerin merak ettiği konulara ilişkin önemli bilgiler verdi. Her hangi bir eğitim almamış kişilere işleminin yaptırılmaması gerektiğini söyleyen Op. Dr. Dırık, söz konusu işlemi hekimlerin yapması gerektiğini hatırlattı.
Steril Ortamda Yapılmalı
Sünnet işleminin steril bir ortamda yapılması gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Dırık, “Sünnetin hastane ya da muayenehanede yapılması sağlık açısından yaşanabilecek olumsuzlukları önemli ölçüde engeller. Sünnet, cerrahi bir işlemdir ve önem verilmesi gerekir. Geleneksel yöntemlerle evde yapılan sünnet işlemlerinde enfeksiyon riskinin çok daha yüksek olduğunu unutmamak gerekiyor. Öte yandan, hekim dışında bir kişinin sünnet işlemi yapması yasal değil.” dedi.
12 Ay Yapılabilir
Yaz aylarının sünnet için tercih edilmesine rağmen 12 ay boyunca bu işlemin yapılmasında her hangi bir sakınca olmadığını ifade eden Op. Dr. Dırık, “Sünnet için en önemli dönem ilk 3 aylık süreçtir. Anne uykusunda olan çocuk daha az hareketlidir ve sakindir. Sünnet işlemi bu dönemde çok daha kolay olur. 2-5 yaş arasında sünnet işlemi yaptırılmak isteniyorsa, ameliyathanede sedasyonla yani hafif anestezi altında yapılmasında yarar var. Bezli dönemlerde sünnet işlemini daha çok tercih ediyoruz, çünkü bez penisi dış etkenlerden koruyor. Yapışma gibi durumlar olmaması için de önemler alıyoruz” diye konuştu.
Genellikle aşırı kilolu çocuklarda gömük penis durumuyla karşılaşabildiklerini dile getiren Op. Dr. Alper Dırık, “Çocuk aşırı kiloluysa penisin kasık yağlarına gömülmesine gömük penis diyoruz. Biz sünnet işleminde sünnet derisini alıyoruz ama penis gömüleceğinden iyileşmesi süreç alacaktır. Bu nedenle gömük penis durumu söz konusuysa çocuk kilo verdikten sonra ya da ergenlik döneminden sonra sünnet işleminin yapılması çok daha doğru olacaktır. Çocukların sünnet işleminden korkmaması için sünnet derisinin kesilmesi olarak değil de geriye doğru yapıştırılacağı ve canının yanmayacağı ifade edilirse çocuklar korkmuyor” dedi. Bazı durumlarda revizyon sünneti yaptıklarını kaydeden Op. Dr. Alper Dırık, kötü atılan dikiş, erimeyen dikiş ipleri, yanlış kesim nedeniyle peniste eğrilik gibi durumlarda revizyon sünnetinin yapılabildiğini kaydetti.