Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Lütfü Apaydın yaz aylarında suyla daha fazla temas edildiğini ancak bunun dozunun kaçırıldığında kulak kanalı içindeki derinin asidik olan kimyasal yapısının alkalene dönüşerek, kulaklarda önce hafif bir kaşıntı ve sızı, sonrasında da oldukça yoğun bir ağrı ve işitme azalmasıyla seyreden dış kulak yolu enfeksiyonlarına neden olabildiğini söyledi.
Banyo Suyu Deniz Suyundan Daha Tehlikeli
Deniz suyunun banyo suyundan daha sağlıklı olduğunu belirten Opr. Dr. Apaydın, “ banyo suyu denizden daha çok sorun yaratabilir. En çok sorun yaratan ise klasik yöntemlerle dezenfekte edilen havuzlardır. Herkes kulak enfeksiyonuna neden olan mikropların havuzdan geldiğini sanır. Ancak bu gerçek değildir. Havuz suyu sadece içeriğindeki kimyasallarla kulak kanalı derisinin koruyucu tabakasını yok eder. Sonrasında hepimizin derisi üzerinde zararsızmış gibi duran bakteri veya mantarların zayıflayan deri tabakasından içeri sızması gerçekleşir ve hastalık başlar. Çocuklar, açık tenliler, cilt rahatsızlıkları olanlar ve şeker hastalarında risk daha yüksektir.” dedi.
Suyla Gelen Enfeksiyonlardan Korunma
Yaz aylarında özellikle havuzlardan gelen mikroplara karşı korunma yollarını anlatan Opr. Dr. Lütfü Apaydın “ suya girerken yumuşak ve kaliteli kulak tıkaçları kullanılabilir. Deri tabakasının kimyasal yapısını korumak için bazı ürünler kullanılabilir. Ancak bu ürünlerin bir KBB uzmanı önerisiyle kullanılması gerekmektedir. Örnek: yüzde 4 Alkol Borique solüsyonuyla Oksijenli su eşit miktar karıştırılarak eczacınıza 20 cc kadar hazırlatacağınız sıvı 1 haftalık tatilde sizi idare eder. Günde bir kez kulağa oda sıcaklığında 10 damla kadar damlatılıp, 5 dakika kulak içinde bekletildikten sonra bir peçeteye boşaltılabilir. Kullanımdan sonra hafif sıcaklık, yanma hissi ve köpürme oluşabilir. Ancak bunda telaş edilecek bir şey yoktur. Bu durum normaldir.” dedi.