Alfa Tıp Merkezi’nden Uzman Diyetisyen Penbe Ecem Mısırlıoğlu, tek tip beslenmenin içeriğini anlatarak bu beslenme şeklinin vücut üzerindeki etkilerine değindi.
Yalnızca bir besin türünün tercih edilerek uygulandığı ve belirli gruplardaki besinleri tüketmeme üzerine kurulu olan beslenme şekline tek tip beslenme adının verdiğini dile getiren Uzm. Dyt. Ecem Mısırlıoğlu, “Yemeğe yönelik bu yaklaşım bazen katı ve tutarlı bir diyet uymalarını gerektiren belirli sağlık ya da tıbbi durumları olan kişilere tavsiye edilir. Tek tip beslenme yaklaşımından fayda sağlanabilecek bazı durum örnekleri arasında diyabet, gıda alerjileri ve sindirim sisteminde oluşan düzensizlikler yer almaktadır. Tek tip beslenmede bazı zamanlar yalnızca karbonhidrat içeriği tüketilirken bazı zamanlar da sadece proteinler tüketilmektedir. Tek tip bir beslenme yaklaşımı, kilo vermeye çalışan kişiler için kalori alımlarını daha iyi kontrol etmeye ve daha sağlıklı yiyecek seçimleri yapmaya yardımcı olabilir. Ancak tek tip bir beslenme yaklaşımı uygulamadan önce kişinin mutlaka bir beslenme uzmanına danışması gerekmektedir” dedi.
Herkes İçin Uygun Olmayabilir
Tek tip bir beslenme yaklaşımının kilo vermenin etkili veya sürdürülebilir bir yolu olmadığını ifade eden Uzm. Dyt. Ecem Mısırlıoğlu, “ Tek tip beslenme, vücuda şok etkisi yaratarak ağırlık kaybı sağlasa da, kaybedilen ağırlık sağlıklı değildir. Ağırlık kaybederken vücut bileşiminde değişiklikler yaşanmaktadır. Vücut yağlı ile yağsız doku kütlesinden de kayıplar olabilir. Örneğin protein tüketilmediğinde metabolizma ve bağışıklık sistemi zayıflamaktadır. Bu durumun aksine yalnızca protein içerikli beslenildiğinde ise böbrek fonksiyonları bozulabilmektedir. Karbonhidrat yetersiz alındığında vücutta yeterli enerji oluşmayacaktır. Ayrıca yetersiz posa alınacağı için de bağırsak sistemi olumsuz yönde etkilenecektir. Yağ tercih edilmezse vücutta başta beyin ve sinir sistemi olmak üzere tüm sistemler ve hormonlar da olumsuz yönde etkilenecektir. Ancak yağ fazla alınırsa da hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar gibi sağlık problemleri de doğabilecektir. Bu dönemde vitamin ve mineral yetersizliği de (demir, b12,kalsiyum) gözlemlenebilir ve menstrüasyon siklusunda bozulma, iştahsızlık, kemik eklem problemleri anemi vb pek çok sağlık problemleri de meydana gelebilmektedir. Tüm bu durumları göz önünde bulundurduğumuzda ise tek tip beslenme psikolojik açıdan kişiler için zorlayıcı olabilmektedir. Tek tip bir beslenme kişide stres yaratabilir, bu yüzden de sürdürülebilir bir beslenme şekli değildir” şeklinde konuştu.
İdeal Olan Besin Çeşitliliği
Tek tip bir beslenme yaklaşımının bazı potansiyel faydaları olsa da, genellikle insanların beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olmayacağını ifade eden Uzm. Dyt. Ecem Mısırlıoğlu, “ Daha çok besin değeri açısından zengin gıdaları içeren çeşitli ve dengeli bir diyet izlemeleri önerilmektedir. Bu, çeşitli meyve, sebze, kepekli tahıllar, yağsız proteinler ve sağlıklı yağların yanı sıra ilave şeker, sodyum ve sağlıksız yağ alımını sınırlamayı içerir. Sağlıklı beslenme için ideal olanın besin çeşitliliği olduğu unutulmamalıdır” diye konuştu.