Ege Ambulans
Tekrarlayan Bademcik İltihaplarına Dikkat05/11/2024

Bademcik iltihabına çocuklarda daha sık rastlandığını belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Abdullah Akkaya bademcik ameliyatı (Tonsillektomi) hakkında bilgi verdi.

Bademcik iltihabının çocuklarda daha sık görüldüğünü söyleyen Op. Dr. Abdullah Akkaya, “ Bademcik iltihabı boğaz ağrısı, yutma ve yutkunma güçlüğü, yüksek ateş, kulağa vuran ağrı,halsizlik, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan ve boğaza bakıldığında bademciklerin  büyümesine ve kızarmasına sebep olan bir enfeksiyondur. Kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyen bu durum için tonsillektomi yapılmaktadır” dedi.

Bademcik Ameliyatı Nedir

Kronik ya da tekrarlayan bademcik iltihabına sahip, solunum güçlüğü veya horlama gibi şikayetleri  olan kişiler için bademcik ameliyatı yapılması gerektiğini belirten Op. Dr. Abdullah Akkaya, “ Tonsillektomi, genellikle genel anestezi altında gerçekleştirilir. İşlem, ağız içindeki bademcik dokusuna ulaşarak, bu dokunun çevre dokulara zarar vermeden çıkarılmasını amaçlar. Cerrahi teknikler arasında geleneksel bistüri kullanımı, elektrokoterizasyon, lazer veya radyofrekans ablazyonu gibi yöntemler bulunur” şeklinde konuştu.

Hangi Durumlarda Yapılır

Bademcik ameliyatının bademciklerin üst hava yolunu tıkayacak kadar büyük olması, uyku apnesine sebep olması, bademcik çevresinde apse oluşması, ateşli havaleye sebep olan bademcik iltihapları, bademcik kaynaklı tümör şüphesi gibi durumlarda yapıldığını ifade eden Op.Dr. Abdullah Akkaya, “ Ancak hastada kanama diyatezi, anestezi açısından risk oluşturabilecek kontrol edilemeyen kronik hastalıklar, kansızlık  ve aktif enfeksiyon gibi rahatsızlıklar söz konusu ise bademcik ameliyatı önerilmemektedir” dedi.

Nasıl Yapılır

Bademcik ameliyatının (Tonsillektomi) genel anestezi altında yapıldığını belirten Op. Dr. Abdullah Akkaya, “ Ameliyat öncesinde rutin kan tetkikleri ve Anestezi doktorunun değerlendirmesi ile ameliyata engel bir durum olup olmadığı kontrol edilir. Ameliyatın kendisi yaklaşık 20-30 dakika kadar sürer. Hastanın uyuması ve uyanması ile beraber toplam süre yaklaşık 1 saattir. Ameliyatta klasik diseksiyon yöntemi (soğuk bıçak yöntemi), elektrokoter (monopolar, bipolar), radyofrekans, harmonic scalpel, mikrodebrider, lazer yöntemi kullanılabilmektedir. Klasik yöntem dışındaki tekniklerde ameliyat esnasında kanama daha az olur ve ameliyat daha kısa sürer” şeklinde konuştu.  

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com