Ege Ambulans
Tüp Bebek Tedavisinde Doğru Beslenme Başarıyı Artırabilir30/01/2025

Tüp bebek tedavisi gören hastalarda tedavi başarısını etkileyen faktörlerden birinin de beslenme şekli olduğunun altını çizen Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Eser Çolak, doğru beslenmenin tüp bebek tedavisi üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.

İdeal Kilo Önemli

Tüp bebek tedavisinde başarıyı artıran önemli etkenlerden birinin ideal kiloda olmak olduğunu söyleyen Doç. Dr. Eser Çolak, “ Aşırı kilolu olan kişilerde tüp bebek başarı şansı azalmaktadır. İdeal kiloda olmayanlar tüp bebek tedavisine başlamadan önce mutlaka bir diyetisyene danışmalıdır” dedi.

Bol Su İçilmeli

Tüp bebek tedavi sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalardan birinin de her gün yeterli miktarda su tüketilmesi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Eser Çolak, “Pek çok kişi aslında yeterince su içmediğinin farkında değildir ve dehidratasyondadır. Kişinin kilosuna bağlı değişmekle beraber günde en az 10-12 bardak su içilmelidir. Bu miktar yaz aylarında 1 litre daha artırılmalıdır. Yeterince su içmek vücuttan toksinlerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır. Bu yüzden tedavi sürecinde bol su içmek oldukça önemlidir” şeklinde konuştu.

Tek Tip Beslenilmemeli

Tüp bebek tedavi sürecinde tek tip beslenilmemesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Eser Çolak, “Tüm gıdalar doğal ve organik olmalıdır. Sebze ve meyveler taze olmalı, çeşitli tür ve renktekiler tüketilerek tek tip beslenilmemelidir.  GDO’lu gıdalar, rafine edilmiş-işlenmiş, paketlenmiş ürünler tüketilmemelidir. Protein bakımından zengin gıdalar tüketilmelidir. Özellikle hayvansal proteinler; yumurta, balık, yağsız kırmızı et, süt ve süt ürünleri tercih edilmelidir. Kompleks karbonhidratlar (doğal lifli gıdalar) tüketilmelidir. Rafine karbonhidratlar, doğal olmayan şekerler yani saf şeker, çay şekeri, suni tatlandırıcılar özellikle sakarin içeren gıdalardan uzak durulmalıdır. Doymuş yağ tüketimi fazla olan kadınlarda daha az olgun yumurta elde edildiği araştırmalarda gösterilmiştir. Bu nedenle doymuş yağ veya trans yağ içeren gıdalar, özellikle margarin, katı yağlar, fast-food türü yiyecek ve içecek tüketimi azaltılmalı ya da kesilmelidir. Kızartma, ızgara gibi pişirme yöntemleri yerine; haşlama, buğulama, fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Kafein içeren gıdalar yani kahve, çay, gazlı içecekler ve çikolata tüketimi azaltılmalıdır. Sigara ve alkol kesinlikle bırakılmalıdır. Bunlar hem embriyo kalitesini düşürür hem de embriyonun rahime tutunmasını zorlaştırır. Gebelik oluştuğu takdirde düşük, erken doğum riskine, gelişme geriliğine ve bazı anormalliklere neden olabilir” dedi.

Doğru Beslenmenin Önemi

Tüp bebekte embriyo transferi sonrası beslenme önerilerine uyulduğu takdirde başarı şansının artabileceğini belirten Doç. Dr. Eser Çolak, “Doğru beslenme, kadın ve bebek sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bu beslenme önerilerine hamilelik döneminde de uymalısınız. Tüp bebek tedavisi sürecinde kazandığınız yaşam ve beslenme alışkanlıklarını tüm hayatınıza uyarlamanız daha sağlıklı bir yaşam kapısını açacaktır” diye ekledi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com