Tip 2 diyabetin, vücudun şekeri (glikoz) metabolize etme şeklini etkileyen ve kanda yüksek şeker seviyelerine yol açan kronik ve tehlikeli bir hastalık olduğunu dile getiren Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Türker Karabuğa, “ Obezite, kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesinden sorumlu hormon olan insüline karşı vücudun direncini arttırdığı için tip 2 diyabet için önemli bir risk faktörüdür” dedi.
Obezite ve Tip 2 Diyabet
Yapılan çalışmalara göre, tip 2 diyabetli kişilerin %90'ından fazlasının aşırı kilolu veya obez olduğunu belirten Op. Dr. Türker Karabuğa, “Yiyecek tükettiğinizde, vücudunuz onu glikoza dönüştürür ve bu daha sonra enerji sağlamak için hücrelere taşınır. İnsülin, glikozun kan dolaşımından enerji için kullanılabileceği hücrelere taşınmasına yardımcı olur. Bununla birlikte obez olduğunuzda, hücreleriniz insüline daha az duyarlı hale gelir ve kan dolaşımında glikoz birikmesine neden olur. Bu durum da zamanla tip 2 diyabete yol açabilir” şeklinde konuştu.
Obezite Cerrahisi
Obezite cerrahisinin birincil amacının bireylerin önemli ve sürdürülebilir kilo vermelerine yardımcı olmak olduğunu ancak araştırmaların obezite cerrahisinin aynı zamanda tip 2 diyabet için de etkili bir tedavi olabileceğini gösterdiğini ifade eden Op. Dr. Türker Karabuğa, “ Ameliyat sonrası hastalar henüz ideal kilolarına ulaşmadan, fazla kilolar vermeden dahi kan değerlerinin iyileştiği gözlemlenmektedir. Bariatrik cerrahi, vücudun insüline duyarlılığını artırarak, iltihaplanmayı azaltarak ve bağırsak mikrobiyomunu değiştirerek diyabetin geriletilmesine yardımcı olabilir. Çalışmalar, bariatrik cerrahinin kan şekeri kontrolünde önemli gelişmeleri ve hatta bazı kişilerde diyabetten kurtulmayı sağlayabileceğini ve iyileşme oranlarının yüzde 30 ila yüzde 80 arasında değiştiğini göstermiştir. Bununla birlikte, diyabet tedavisi derecesi ve süresi, diyabetin ameliyattan önceki süresi ve şiddeti ile yapılan ameliyatın türü gibi bireysel faktörlere bağlı olarak değişebilmektedir” diye konuştu.