Taş Psikiyatri Kliniği uzmanları Çocuk ve Genç Psikiyatristi Dr. Zeynep Çubukcuoğlu Taş ve Psikiyatrist, Nörobilim Uzmanı Doç. Dr. Cumhur Taş ilaç dışı nöromodülasyon ve bilişsel rehabilitasyon yöntemlerinin hastalıkların tedavisinde yenilikçi alternatifler sunduğunu söyledi.
Beyin Haritalama Yöntemi ve TDCS
Beyin haritalama yöntemi hakkında bilgiler veren Dr. Zeynep Çubukcuoğlu Taş, “ 1-40 Hz arasında yer alan beyin dalgalarını kaydetme ve analiz etme için kullanılan bir yöntemdir. Beyin çalışma mekanizmaları, depresyon, anksiyete bozuklukları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, davranım bozukluğu, disleksi, öğrenme bozuklukları, baş dönmesi ve baş ağrılarının tanınmasında kişiye özel doğru tedavinin planlanması için kullanılabilir. Beyin haritalama yöntemi alanında son dönemki bilimsel bilgiler ışığında yapılan çekimlerin kalitesi ve analizi kişiye özel ilaçlı ya da ilaçsız tedavi planlanmasında zengin bir kaynak oluşturmaktadır.” tDCS’nin, nöropsikiyatride tedavi amaçlı kullanılan, nöromodülasyon tekniklerinden biri olduğunu kaydeden Doç. Dr. Cumhur Taş, “ Bu yöntem mikro uyarım tedavisi olarak da bilinir. Tedaviye dirençli nöropsikiyatrik vakalarda, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda, depresyonda, yaygın anksiyete bozukluklarında, uyku bozuklukları ile yoğun baş ağrısı şikayeti olanlarda uygulanabilir. tDCS uygulamasından önce hekimlerin isteği ile danışana öncelikle beyin haritalaması yapılır. Üç boyutlu beyin haritalaması okunduktan sonra tDCS uygulamasının uygunluğu, uygulama alanı ve ilaçsız tedavi süreci danışana anlatılır. tDCS uygulamaları ABD’de yaygın kullanılan ilaçsız tedavi yöntemidir.” dedi.
Neurofeedback Nedir?
Nörofeedback tedavisinde beynin gerçek zamanlı görüntüleri kullanıldığını belirten Dr. Zeynep Çubukoğlu Taş, “ Ölçümler yapılırken, video görüntüleri ve sesler kullanılarak beynin aktivitesi yönlendirilir. Yapılan tüm bilimsel çalışmalara göre Nörofeedback tedavileri, uzman elinde yapıldığında dikkat eksikliğinde, uyku ve kaygı bozukluklarında ilaç tedavisi ile başa baş yarışan sonuçlar vermiştir. Uzman hekim, beyin haritalaması uygulamasının ardından, danışana özel bir protokol ile neurofeedback tedavisini başlatır. Uygulama uzman psikolog tarafından yapılır ve hekimler tarafından düzenli olarak takip edilir.” diye konuştu.
Kişiye Özel Tedavi Sunuyor
Psikiyatrik hastalıklarda ilaç dışı tedavilerin son yıllarda önem kazandığını belirten Dr. Zeynep Çubukcuoğlu Taş günümüzde yalnızca ilaç tedavisi uygulamaların artık yeterli olmadığını kaydetti. Dr. Taş, “ Nöromodülasyon denilen beyin uyarım yöntemleri, neurofeedback uygulamaları ve bilişsel kapasiteyi geliştirmeyi hedefleyen bilişsel rehabilitasyon uygulamaları özellikle çocuk ve ergenlerde gelişimsel bozukluklar, dikkat eksikliği hiperaktivite sorunlarında kullanımı konusunda bilimsel ve yenilikçi çalışmalar gün geçtikçe artıyor. Çocuk ve gençlerde üç boyutlu beyin haritalama yöntemi ile kişiye özel tedaviler planlanabiliyor.” dedi.
Alzheimer’da Yüz Güldüren Sonuçlar
Doç. Dr Cumhur Taş, “ Yetişkinlerde beyin uyarım yöntemleri, neurofeedback uygulamaları ve bilişsel kapasiteyi geliştirmeyi hedefleyen bilişsel rehabilitasyon uygulamaları özellikle depresyon, uyku bozuklukları, dikkat sorunları, anksiyete bozuklukları, hafif bilişsel kayıplar, unutkanlık, Alzheimer başlangıç evresinde ve inme rehabilitasyonunu destekleyici olarak yüz güldürücü sonuçlar vermektedir.” dedi.