Urla’da 3 katlı toplamda bin 600 metrekare alan üzerinde 800 metrekare kapalı alanda, geniş bir bahçe üzerine kurulan Urla’da Özel Artı Yaşam Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi misafir kabulüne başladı. 30 yıldır özel sağlık kuruluşlarında kuruculuk ve yöneticilik yapan Fuat Uzun ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı huzurevleri ile Ege Üniversitesi’nde klinik ve ameliyathane hemşireliği yapan Hafize Uzun tarafından hayata geçirilen merkez İleri teknoloji donanımı ve profesyonel hizmet personeli ile dinç yaşlılara, Alzheimer, demans, parkinson, felçli ve yatalak hastalara uzman kadrosuyla Urla'da bakım ve huzurevi hizmeti vermeye başladı.
Yoğun Bakım Standartlarında
Merkez hakkında bilgiler veren Hafize Uzun, “ merkezimizi kurarken yoğun bakım standartlarında bir merkez oluşturmak istedik. Hastane altyapısında, ağır bakıma yönelik merkezi sistem oksijen sistemi olan, aspirasyonlu bir yer hazırladık. Merkezimiz 3 katlı, 21’i ağır bakım, 24 dinç yaşlı dediğimiz kendi öz bakımını kendi yapabilen yaşlı olmak üzere toplamda 45 yatak kapasiteli, asansörlü, bahçeli ve 24 saat sıcak su, klima, Tv, 1-2-3 ve 4 kişilik oda seçenekleriyle faaliyet göstermektedir. Merkezimizde her gün uzman doktor tarafından günlük vizite yapılacak, 24 saat hemşiremiz olacak. Bakım elemanı ve temizlik elemanımız aktif bulunacak. Gelen talebe göre 24 saat hekim de merkezimizde bulunabilir. ” dedi.
Hayata Yeniden Bağlanma
Merkezlerinde kalan misafirler için tek amaçlarının yaşamdan koparmak yerine onları yeniden hayata bağlamak olduğunu söyleyen Hafize Uzun, “Huzurevine bırakılan yaşlıların kafalarında yalnızlık, terkedildim gibi düşünce oluşuyor. Biz bunu yıkmak istiyoruz. Eğer sakinimiz yemeğini odasında mı yemek isterse ona, bahçe de hep birlikte yiyeceğimizi, onunda aramızda olmasını istediğimizi söyleyeceğiz. Öğleden sonra odasında yalnız kalmak isterse gün içerisinde yapılacak etkinliklerde keyifli zamanlar geçireceğimizi ve onuda aramızda görmek istediğimizi söyleyerek, yaşlılarımızın yalnız olduklarını düşünmelerini engellemeye çalışacağız. Ayrıca kahvaltı etkinlikleri, geziler, boyama, boncuk işleme gibi aktiviteler düzenleyeceğiz. Kendi öz bakımını yapabilen yaşlılarımız için bir hobi bahçesi ayırdık. Burada meyve sebze ekip toprakla uğraşabilecekler” dedi.
İyi Merkezler Artmalı
Türkiye’de palyatif yoğun bakım dediğimiz hastane öncesi ve sonrası bakımlarının yetersiz olduğunu belirten Fuat Uzun, “ Yer bulma konusunda da ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Yoğun bakımda yatan bir hasta taburcu olduktan sonra ailesi nasıl bakacağını düşünüyor. Alzheimer, felçli, demanslı hastaların ve yatağa bağımlı hastaların yaşam kalitesini güçlendirmek için donanımlı merkezlere ihtiyaç var. Çevre koşulları, altyapısı, bahçesi ile onları yalnızlık düşüncesine kapılacakları bir ortam değil, yeniden hayata bağlanacakları bir ortam yaratmak istedik. Huzurevlerinin sadece yalnızların, çocukları tarafından terkedilmiş yaşlıların yaşadığı merkezler olduğu algısını yıkmak için daha kaliteli yerlerin açılması gerekiyor.” dedi.
Denetimler Artırılsın
Türkiye’de uygun olmayan koşullarda yaşlı bakım ve huzurevi hizmetlerinin verildiğini belirten Fuat Uzun, “ Kaliteli ve iyi hizmetin yolu çok yönlü bir denetimden geçer. Bu hizmeti veren merkezler düzenli denetimden geçirilmelidir. Bu denetimler kaliteyi artıracaktır” dedi.