Doç. Dr. Göregen, uyku apnesi tedavisi için ameliyat masasına yatmaya gerek olmadığını söyledi. Doç. Dr. Göregen, "Çünkü, uyku apnesi artık ağız içine takılan apareyler ile anında tedavi edilebiliyor" dedi
Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Göregen, uyku apnesi ve horlama konusunda neşter korkusu yaşayan hastalara müjdeli bir haber verdi. Hastalığın tedavisi için tıp dünyasında artık ağız içi apareylerin ön plana çıktığını söyleyen Doç. Dr. Göregen, ameliyat masasına yatmaya gerek olmadığını söyledi. Doç. Dr. Göregen, "Tedavi edilmemesi halinde ani ölüm riski bulunan uyku apnesi hastalığı konusundaki gelişmeleri sürekli takip ediyoruz. Bunlardan şu anda en etkili olanı ağız içi apareyler. Ama maalesef bu yeni gelişmeler ülkemizde yeterince takip edilmiyor. Hastalarımız hala eski ve çok da faydası olmayan yöntemlerle tedavi edilmeye çalışılıyor. Bu yüzden vatandaşımız, hem para hem de zaman kaybediyor." dedi.
YAN ETKİSİ YOK
Doç. Dr. Göregen, ağız içi apareyler sayesinde ameliyat masasına yatmaya veya solunum testi yaptırmak için yıllarca sıra beklemeye gerek olmadığını belirtti. Doç. Dr. Göregen, "Hastalarımız için para tuzağı haline gelen küçük dili kestirme, yumuşak damak gerdirme, pil taktırma ve çeneyi ameliyatla öne aldırma gibi operasyonlara gerek yok. Çünkü, bu yöntemler hem çok masraflı hem de birçok vakada faydası sınırlı, ama, ağız içi apareyler böyle değil. Apareyler takılır takılmaz etkisini gösteriyor. Üstelik bu apareylerin olası yan etkileri de az. Ağız içi apareylerin önceleri sadece hafif vakalarda etkili olduğu düşünülürken son yıllarda yapılan çalışmalar orta ve ileri derecede apneye sahip bireylerde bile bu apareylerle oldukça başarılı sonuçlar alınabileceğini göstermiştir." dedi.
İHMALE GELMEZ
Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Göregen, günümüzde horlama ve uyku apnesi tedavisinde artık diş hekimliğinin çok önemli bir yeri olduğunun anlaşıldığını söyledi. Doç. Dr. Mustafa Göregen, "Uyku apnesi uykuda solunumun bir kez veya daha fazla durması durumudur ve toplumda oldukça yaygındır. Bazı kişilerde bu durum uyku esnasında bir saatte 30'dan fazla kez görülebilmektedir. Bu rahatsızlığa sahip bireylerde gün içerisinde sürekli uykululuk hali dikkat çekmektedir. " dedi.