Özel Eğitim Öğretmeni Selvi Çalış ve Nörolog Dr. Olcay Karaca Son zamanlarda kamuoyunda adından sıkça bahsedilen DİSLEKSİ hakkında bilgiler verdiler.
ODİS, Disleksi, Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite ve Üstün Zekâlılar Özel Eğitim ve Danışma Merkezi Kurucusu Nörolog Dr. Olcay Karaca “Çocuğunuz okula başladığında, eğer sınıf ölçülerinde ve yaşına uygun olarak beklenen performansı gösteremiyorsa, okumada ve yazmada güçlükler yaşıyorsa, geri kalıyorsa, lütfen iyi gözlemleyiniz ve arkasında bir “Disleksi, Disgrafi, Diskalkuli problemi olup olmadığını öğrenmek için uzmanlardan yardım alınız” dedi. Özel Öğrenme Güçlüğü belirtilerinin çok küçük yaşlarda ortaya çıktığını söyleyen Karaca, “ Okula başlama dönemi belirtilerin somut olarak görüldüğü dönemdir. Ancak DİSLEKSİ’de önemli olan erken tanı ve mümkünse okul öncesi dönemde fark edilmesidir. Çocukların, Özel öğrenme güçlüğü, okul öncesi dönemde psikomotor ve bilişsel gelişimlerinin dikkatli takibi ile erken tanınabilecektir. Erken fark etme ve uygun destek ve eğitimle olası akademik gerilikler önlenebilir. Dedi
Okullar Açılırken Uzmanlardan Tavsiyeler
Disleksisi olan (Özel Öğrenme Güçlüğü) çocuklar ve anne-babalarının hemen hepsinin, okulların açılması ile birlikte endişeli bir döneme girdiğini belirten ODİS – Okul Disleksi Kurum Müdürü ve Özel Eğitim Öğretmeni Selvi Çalış “ Çünkü Özel Öğrenme Güçlüğü ile yaşamak, uzun ve zorlu bir süreçtir ve onlar bunun farkındadır. Çocukların akademik performanslarında engel teşkil eden bu “güçlük”, ancak aile-okul ve okul sonrası öğrenciye verilen “özel eğitim” ile alt edilebilir.” Dedi.
Disleksi Zeka Problemi Değildir
“Disleksi, bir zeka problemi değildir.” diyen Selvi Çalış, “ Onlar normal veya üstün zekaya sahiptir. Onların sorunu, okuyamama, okuduğunu anlamlandırma da güçlük, matematiksel yeteneklerde başarısızlık, kötü yazı ve bunun getirdiği özgüven eksiklikleri ve ardından gelen kaçınılmaz akademik başarısızlıklardır. Özel öğrenme güçlüğünü tanılamak, çok önemlidir. Bu tanı, Çocuk Psikiyatristlerinin muayeneleri ve yapılacak testler ile birlikte değerlendirilerek konur. Çocuk psikiyatristinin gözlemleme süreçleri ve aile ile okuldan alınan geri bildirimler de çok önemlidir.
Her çocuktaki durum, bir diğerinden farklıdır, dolayısı ile teşhis sürecinde, disleksiye eşlik edebilme olasılığı olan tüm dinamikler, titizlikle gözden geçirilmelidir.
Uygulanacak Eğitim Önemlidir
Her çocuğun sahip olduğu Özel Öğrenme Güçlüğünün tipi ve derecesinin ayrı olup, durumuna ve algısına uyan eğitim verilmesi gerektiğini belirten Selvi Çalış, “ tanısı konmuş öğrencinin Özel Öğrenme Güçlüğü, ölçümleme testleri ile değerlendirilmeli ve veli görüşmeleri yaparak, uygulanacak eğitim desteğinin ağırlık noktaları belirlenmelidir ‘’ dedi. Çalış, ayrıca haftalık ve aylık değerlendirmeler, aile ve okulla birlikte çalışma aşamaların titizlikle takibi mutlak gereklidir, dedi.
ODİS – Okul Disleksi, Tüm öğrenme problemlerinde öğrenci, anne-baba, öğretmen ve eğitim kurumlarına destek ve özel eğitim hizmeti vermektedir.