Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Onur Gündoğan iki haftadan uzun süren ses kısıklıklarının bir başka hastalığın habercisi olabileceğini belirterek uzun süren ses kısıklığı olan hastalara mutlaka bir kulak burun boğaz hastalıkları hekimine muayene olmaları konusunda tavsiyelerde bulundu.
Ses Kısıklığı Nedir?
Ses kısıklığının, birçok hastalığın içinde bulunduğu semptomlardan bir tanesi olduğunu söyleyen Op. Dr. Onur Gündoğan, “ Birçok hastalık ses kısıklığı yapabilir. O yüzden bu hastalıklar elenirken ses kısıklığının oluş süresi önemli hale geliyor. Sesin normalde çıkan derecesinden, etrafla iletişim kurulan derecesinden daha düşük hale gelmesi ses kısıklığı olarak tanımlanır” dedi.
Uzun Sürüyorsa Dikkat!
Ses kısıklığının en çok görüldüğü sebeplerinin başında enfeksiyonların geldiğini kaydeden Op. Dr. Onur Gündoğan, “ Örneğin boğaz enfeksiyonu oluştuğunda hemen ses telleri ödemlenir ve ödeme bağlı olarak ses kısıklığı gelişir. Bu ses kısıklığı ortalama bir hafta içinde kendi kendine geçer. Fakat ses kısıklığı özellikle iki haftadan uzun sürüyorsa altında yatan başka bir sebepten şüphelenilmelidir. Bu durumda mutlaka bir kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına muayene olmak gerekiyor. Ses tellerinin kamerayla muayene edilerek, ses telinin hangi bölgesinde sıkıntı olduğu belirlenmelidir” diye konuştu.
İyi veya Kötü Huylu Olabilir
Uzun süreli ses kısıklığı yapan hastalıkların iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrıldığını söyleyen Op. Dr. Onur Gündoğan, “ İyi huylu ses kısıklığı yapan sebepler günümüzde çok sık görülen, daha çok konuşan insanlarda görülür. Örneğin öğretmen, imam, satış yapan satış elemanları gibi meslekler. Bu grupta hastalık polip dediğimiz ses telinin üzerinde oluşan iyi huylu kitlelerden kaynaklanır. Bu nodüller ses telinin üzerinde büyüyerek sesin hareketini bozduğu için ses kısıklığına sebep olur. Farklı yöntemlerde tedavi uygulanabilir. Öncelikle sesi iyi ve düzgün kullanma açısından, ses terapileri yapılabilir.Eğer ses terapisine yanıt verilmiyorsa cerrahi yöntemler denenebilir. Bazı hastalarda uzun süren ses kısıklığında, sigara kullanımı da varsa gırtlak kanserinden de şüphelenmek gerekir. Çünkü iki haftadan uzun süren ses kısıklığında sigara içme öyküsü olan ve 35-40 yaş üstü hastalarda kanser görülme ihtimali daha da artıyor. Bunu teşhis edebilmek için hastanın mutlaka endoskopla ses teli muayenesi yapılmalıdır.
Erken Teşhis Önemli
Günümüzde gırtlak kanserinin, tedavisi olabilen kanserler arasında yer aldığını belirten Op. Dr. Gündoğan, “ Gırtlak kanseri tedaviye iyi yanıt veren kanserlerdendir. Özellikle erken dönemde yakalandığında ameliyat, radyoterapi seçenekleriyle çok rahat şekilde tedavi edilebilmektedir. Cerrahiden sonra hastalar ortalama bir ay sonra normal günlük yaşantısına dönebilmektedir” şeklinde konuştu.