Radyoloji Uzmanı Dr. Müge Afşar, varis tedavisi hakkında hastaların merak ettiği konular hakkında bilgiler verdi. Varis tedavisine başlamadan önce bir radyoloji uzmanı tarafından bacak doppler incelemesi ve venöz haritalamanın yapılmasının önemine değinen Dr. Afşar “Uygulanacak yöntem; bu inceleme sonucuna göre belirlenmelidir” dedi.
Bacaklarımda belirgin damarlar, kılcallar var, tedavi olmalı mıyım?
Bu sorunun yanıtını hastanın şikayetleri ile birlikte; bir radyoloji uzmanı tarafından detaylı bacak doppler inceleme ve venöz haritalama(toplardamar haritası ) yapıldıktan sonra söylemek daha doğrudur. İnceleme sonucuna göre damar yetmezliği var mı, varsa hangi damarda, hangi seviyede belirlemek gerekir. Tedavi ona göre planlanır.
Doppler sonucunda yetmezliğim yok ama görünür damarlarım var rahatsız oluyorum. Tedavi olmalı mıyım?
Yetmezlik saptanmamışsa; yüzeyel damarlara estetik amaçlı tedavi uygulanabilir. Genellikle 3-5 mm çapında olan damarlara skleroterapi; 1-3 mm çaplı damarlar için ise yüzeyel radyofrekans veya yüzeyel lazer tedavisi tercih edilmektedir. Skleroterapi; damar içine kimyasal bir ajanın verilmesi ile damarları kapatmayı hedefleyen sonrasında varis çorabı ile desteklenen bir tedavi yöntemidir. Radyofrekans ve lazer ise ısı etkisiyle damarları yakarak etki göstermektedir. Sonrasında çorap kullanımı gerekmez.
Doppler sonucuna göre yetmezliğim var. Ameliyat mı olmam gerekli?
Günümüzde yetmezliğe bağlı varis tedavileri ameliyatsız olarak yapılabilmektedir. Tek bir iğne deliğinden girilerek, kesi ve iz olmadan damar içi lazer, damar içi radyofrekans, buhar veya yapıştırıcı gibi değişik yöntemler kullanılmaktadır. Uygulanacak yöntem; hastanın durumuna ve tedavi uygulayacak hekimin tercihine göre değişebilmektedir. Bugünkü bilimsel veriler yöntemlerinin başarı oranlarının birbirine yakın olduğunu göstermektedir.