Sağlık Bakanlığı İzmir Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi’nde Yara Bakım (Diyabetik Ayak) Kliniği açılmış olduğu günden bu yana hastalarına şifa dağıtmaya devam ediyor. Klinikte bir buçuk aydır tedavi gören Suat Gökkaya (62) ile yine bir aydır tedavisi süren Erdem Bayhun ( 52) şifa bulan hastalardan sadece ikisi.
Türkiye’de Alanında Öncü Klinik Ayakları Kurtarmaya Devam Ediyor…
Yaklaşık 400 hastanın yatarak ve daha fazla sayıda hastanın ise ayaktan tedavi gördüğü ve bunların çoğunun Diyabet’e bağlı ayağını kaybetme ihtimali olan hastaların oluşturduğu Diyabetik Ayak yada Yara Bakım Kliniği; açıldığı 11 mart 2016 dan beri şeker hastalarının ayaklarda oluşan yaraları iyileştirmeye devam ediyor. Ülkemizde birçok açıdan kendi alanında öncü olarak açılan klinik, önceleri hastane Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğinin içerisinde ona bağlı olarak hizmet veren bir birim olarak kurulmuştu. Klinikleşme sürecinin tamamlanmasının ardından ayrı bir birim olan Yara Bakım (Diyabetik Ayak) Kliniği hizmetlerine başarıları ile devam ediyor. Hastanenin üçüncü katında yer alan klinik, 10 yataklı bir birim olarak hizmet veriyor, Yara Bakım( Diyabetik Ayak) Kliniğinde;
• Hastaların ayak ve yara bakımları
• Diyabet ve istenmeyen durumlar için eğitim
• Beslenme ve diyet konularında hastalara davranış eğitimi verilmektedir.
Genel Cerrahi Uzmanlarının Koordinatörlüğünde hizmet veren birimde, 1 Pratisyen Hekim, 1 Diyabetik Ayak Hemşiresi, 1 Yara Bakım Görevlisi (Sağlık Memuru )1 Veri Kayıt Operatörü ve 1 Temizlik personeli görev yapmaktadır.
Diyabet İle Yaşamayı Öğreniyorsun…
Kliniğe 1.5 ay önce ayağında şeker hastalığına bağlı ayak yarasından ötürü başvuran, emekli Profesyonel Futbol Hakemi olan Suat Gökkaya (62) ‘’15 yıldır şeker hastasıyım. Ayağımdaki yara burada tedavi görmeye başlamadan üç ay önce başlamıştı. Dikilide ikamet ediyorum, birçok sağlık kuruluşuna başvurdum, ayağıma sadece ayaktan pansuman yapılıyordu. Sonrasında Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi bünyesinde sadece bu tip yaralara bakan yataklı bir kliniğin olduğunu öğrendim. Hemen Dikili’den geldim. Gerekli tetkikler ve işlemler yapıldıktan sonra hastaneye yatışım yapıldı. 1,5 aylık sürecin sonunda gelinen nokta ise; yaralarım oldukça küçüldü ve kapanma sürecince ve artık taburcu oluyorum. Şunu özellikle belirtmek istiyorum bu klinikte çalışan kişiler oldukça özverili bir şekilde yüreklerini ortaya koyarak bu işi yapıyorlar. Burası bir klinikten çok öte bir okul gibi aslında, burada şeker hastalığı ile doğru şekilde yaşamayı, hareket etmeyi öğreniyorsun, şimdi ise iyileştim mezun oluyorum. Aldığım tüm bilgileri çevremde benim gibi Şeker hastalığı olan herkesle paylaşacağım. İyi ki buraya gelmişim, herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Buradaki ilgi oldukça üst düzeyde bununda özellikle altını çizmek isterim. ‘’ diyerek tedavi sürecinde yaşadıklarını aktardı.
Yine klinikte bir aydır yatarak tedavi gören Erdem Bayhun (52) ise, 11 yıl önce Şeker hastalığı bulgularını kendine hissetmesi üzerine bir sağlık kuruluşuna başvurmuş ve Şeker hastalığı tanısı konmuş. Ancak yoğun iş yaşamı devam ederken hastalığa bağlı ayağında yaraları oluşmuş ve ilerlemiş. Hatta sağ ayak iki parmağını önceki yıllarda bu hastalığa bağlı olarak kaybetmiş. Sosyal medyada bir gün hastanenin Yara Bakım( Diyabetik Ayak) kliniği olduğunu öğrenmiş ve yaşadığı yer olan Torbalı’dan hastaneyi arayıp bilgi almış ve gelmeye karar vermiş. Bayhun ’”Hastaneye geldim klinikte muayene oldum ve yatarak tedavi görmeye başladım. Bir ayın sonunda yaralarım yapılan tedavi ve bakım sonrası hızla iyileşme sürecine girdi. İnanıyorum ki başka bir hastaneye gitmiş olsaydım ayağım, parmaklarım gibi kesilebilinirdi. Tüm doktorlarımız ve klinik çalışanlarına çok çok teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten güzel şeyler yapıyorlar, çok özverililer ve güler yüz ile hizmet veriyorlar. Çok memnun kaldım.’ diyerek duygu ve düşüncelerini bildirdi.
Hastalarımızın Hayatlarında Güzel Dokunuşlar Oluşturabiliyorsak Ne Mutlu Bize!
Hastane Yara Bakım (Diyabetik Ayak ) Kliniği Sorumlu Hekimi Op. Dr. İbrahim Karagülle ve Görevli Hekimi Dr. Oya Karabulut ise ‘’ Hastalarımız bize genel olarak ilk başvuru sırasında ayaklarının kaybına sebep olabilecek hatta hayati tehdit eden enfeksiyonlar ile geliyorlar. Sonrasında hastalarında uyum sağlaması ile birlikte, enfeksiyonu kontrol altına almaya çalışıyoruz. Bununla birlikte onlara Şeker hastalığı ile yaşamayı öğretiyoruz. Beslenme, ayak ve yara bakımı, ilaç ve gerekli tedavilerinin planlanması, düzenlenmesi, farklı branşlardan konsültasyon istemi gibi birçok multidisipliner işlemi bir arada yapmaya çalışıyoruz. Hatta ampute (kesilme) olabilecek çoğu ayağı yapmış olduğumuz bakım ve tedaviler ile kesilmekten kurtarıyoruz. Onların yaralarının iyileştiğini görmek bizim en büyük mutluluğumuz oluyor. Ekibimiz ile birlikte elimizden geldiğince her hastanın ihtiyacı doğrultusunda, tüm sağlık gereksinimlerine çözümler bulmaya çalışıyoruz. Onlarda, güzel dokunuşlar oluşturabiliyorsak ne mutlu bize!‘’diyerek düşüncelerini bildirdiler.
Yüzlerce Hastamızı Tedavi Etmenin Mutluluğunu Yaşıyoruz…
Hastane Başhekimi Uzm. Dr. Esra Duğral ise, ‘’ Ülkemizde kendi alanında Diyabetik Ayak Birimi ile faaliyet vermeye başlayan ilk kliniklerden birisi olan Yara Bakım (Diyabetik ayak) Kliniğimiz açıldığından bu yana gerek yatarak gerekse ayaktan yüzlerce hastaya şifa dağıtmıştır. Alanında yetkin ekibimiz canla başla çalışarak, hastalarının her türlü sağlık sorunlarına çözümler bulmaya çalışıyorlar. Tabii ki bu güzel uğraşılarının mutlu sonlarının olması kaçınılmaz. Ne mutlu ki bizlere Suat bey, Erdem bey gibi yüzlerce hastamızda güzel sonuçlar yakaladık. Öncelikle onlara çok geçmiş olsun dileklerimi iletirken, ekibimizi de yaptıkları güzel çalışmalardan ötürü tebrik etmek istiyorum.’’dedi.