Özel İzmir Gazi Hastanesi Evde Sağlık Birimi Tıbbi Direktörü Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Tanju Yılmazer; yaşlı bakımında kırılganlık konusunun yaşlıların bakım ve tedavisinde üzerinde durulması gereken önemli bir kavram olduğunu söyledi.
Yaşlı Nüfus Artıyor
Toplumumuzun hızla yaşlandığını ve yaşlılarımızın bizler için çok değerli olduğunu belirten Dr. Tanju Yılmazer . “Şunu da biliyoruz ki; sağlık harcamalarının büyük bir kısmı yaşlı nüfusumuz için yapılıyor. Bunun nedenleri arasında yaşlanma ile giderek artan oranda bağımlılık oluşması ve eş zamanlı pek çok hastalığın bulunması var” dedi.
Yaşlılarda Kırılganlık
Günümüzde yaşlıların bakımında üzerinde durulması gereken bir kavramın kırılganlık olduğunu belirten Dr. Tanju Yılmazer; “Kırılganlık kendini yaşlılarda kilo, güç kaybı ve hayata karşı tükenmişlik hissi ile gösterebiliyor. Kırılgan yaşlılar hastalık gibi durumlarla mücadele etmekte sorun yaşayabiliyor ve stres durumlarından daha kolay ve fazla etkilenebiliyor, bedensel ve ruhsal olarak dayanıklılıklarını da hızla kaybedebiliyorlar. Kırılganlık; bedensel, ruhsal ve sosyal özellikleri de olan çok boyutlu bir kavram. Erken fark edilip önlenirse; ölüm, sakatlık ve bağımlılık oranı azaltılabiliyor” diye konuştu.
Önlenebilir Problemler
Kırılganlık durumunun tanınması ve kırılganlığı ortaya koyacak değerlendirmelerin yapılmasının yaşlıların takibinde önemli olduğunu belirten Dr. Tanju Yılmazer; ‘Biz evlerinde ziyaret ettiğimiz hastalarımızı kapsamlı şekilde değerlendiriyor, yaşlılardaki çoklu problemlere bütüncül şekilde yaklaşıyor, böylece kırılganlık açısından risk altındaki yaşlıları tanımlayarak yaşlanma ile ortaya çıkan problemlerin oluşmasını önlemeye çalışıyoruz. Gazi Evde Sağlık olarak kırılgan bireyler için; erken dönemde tanı ile gereksiz hastane yatışları ve uzun süreli bakım zorunluluğu oluşmadan yaşam işlev ve kalitesini arttırmaya çalışıyoruz” dedi.
Birey Odaklı Yaklaşım
“Gazi Evde Sağlık birimi olarak bireylere evlerinde kolayca ulaşıyor ve hizmette sürekliliği önemsiyoruz” diyen Dr. Tanju Yılmazer, “ Sadece hastalık odaklı değil “birey odaklı” yaklaşımda bulunuyor, yaşlılarımızın bakımını koordine ediyor ve fizyoterapi, egzersiz programlama ve dengeli beslenmenin sağlanması gibi diğer sağlık bakımları için işbirliği konusuna da önem veriyoruz” şeklinde konuştu.