Yumurta rezervi teriminin kadının gebe kalma potansiyeli ile yakından ilişkili olduğunu belirten Batı Anadolu Central Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neslihan Gürbüz, “ Kız bebekler anne karnında yumurta üretmeye başlar. Kız embriyoda anne karnında yumurta sayısı 7 milyon, doğumda 2.3 milyon, ergenlikte 300 bin civarındadır. Yaşla beraber bu sayı düşer çünkü her ay adet döngüsü ile beraber ortalama 300 yumurta kaybedilir. 35 yaşın üzerinde azalma giderek hızlanır. Sayı azalması ile beraber yumurta kalitesi de yıllar içerisinde azalır” dedi.
Yaş arttıkça Oran Azalır
25 yaşında sağlıklı bir kadında korunmadan o ay içerisinde gebe kalma oranının yüzde 25 civarında olduğunu belirten Op. Dr. Gürbüz, “ Bu oran 30 yaşında yüzde 20'ye düşer ve 35 yaşından sonra ise hızla azalır. Ancak bazen genetik nedenler ya da çevresel nedenlerle kadının yumurta sayısı ve kalitesi 35 yaşından önce de azalabilir” dedi .
Yumurtalıklar neden tembelleşir?
Eğer ailede erken menopoz bulunuyorsa genetik olarak yumurtalık rezervinin erken dönemde azalabileceğini söyleyen Op. Dr. Gürbüz, “ Özellikle annenin menopoz yaşı önemlidir. Sigara yumurtalık rezervini azaltan önemli faktörlerden biridir. Alkol, kafein, kullanımı önemlidir. Yumurtalık cerrahisi geçiren radyoterapi ve kemoterapi alan kanser hastalarında yumurtalık rezervi düşeceği için önden yumurta dondurma tedavileri önerilir. Çikolata kisti endometrozis yumurtalık rezervini düşürebilir. Radyasyon, cep telefonu kullanımı, gıdalarda bulunan tarım ilaçlarını ve zonalı kimyasallar rezervi düşürür” diye konuştu.
Tedavi Seçenekleri
Günümüzde kesin olarak düşük yumurta rezervi tedavisinin bulunmadığını belirten Op. Dr. Neslihan Gürbüz, “ Ancak yardımcı destek tedavilerden söz edilir. Yumurta rezervi düşük kadınlarda PRP tedavisi uygulanabilir. Bu yumurtalık gençleştirme tedavisidir. Son yıllarda ümit vaad etmektedir. Kişinin kendi kanından alınan PRP ( trambositten zengin plazma ) anestezi altında yumurtalıklara enjekte edilerek yumurta yapımı uygulaması sağlanır. Ayrıca
DHEA, Folicasit, A ve E vitaminleri koenzim yumurta rezervini destekleyen ve hücre yaşlanmasını geciktiren ilaçlardır. Hekim kontrolünde verilmelidir” diye konuştu.