Yüz kemiği kırıklarının göz çevresi, burun, elmacık kemiği ve çene bölgelerinde görülebileceğini belirten Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Alper Derviş, “Özellikle tüm yüzü kapsayan kırıklar, genellikle yoğun bakım yatışı gerektiren büyük ameliyatlarla tedavi edilirken bölgesel kırıklarda durum daha farklıdır” diyerek bölgesel yüz kemiği kırıkları hakkında önemli bilgiler verdi.
Göz Çevresi Kırıkları
Göz çevresi kırıklarının en sık yumruk darbesi nedeniyle meydana geldiğini belirten Op. Dr. Alper Derviş, “Göz içi basıncın artması, göz küresinin etrafındaki kemiklerde kırıklara neden olabilir. Ufak kırıklarda ameliyat tercih edilmez ancak tamamen yerinden oynamış kırıklar ya da görme ve göz hareketlerinde sorun olması durumunda cerrahi müdahale gerekir” dedi.
Göz çevresi kırıklarının en belirgin bulgularının şişlik, morluk ve ağrı olduğunu vurgulayan Dr. Derviş, “Göz hareketlerinde kısıtlama, kasların kırık bölgede sıkışmasına bağlı olarak çift görmeye neden olabilir. Bu gibi durumlarda ameliyat şarttır. Kasların kalıcı zarar görmemesi için cerrahinin 1-2 gün içinde yapılmasını öneriyoruz” diye ekledi.
Burun, Elmacık Kemiği ve Çene Kırıkları
Burun kırıkları için öncelikle kırık kemiklerin yerine oturtulup alçı işlemi yapıldığını belirten Dr. Derviş, elmacık kemiği kırıklarının genellikle göz çevresi kırıklarıyla birlikte görüldüğünü söyledi ve şunları ekledi: “Elmacık kemiklerinde meydana gelen ufak çatlaklar ameliyat gerektirmez ancak elmacık kemiği tamamen kırıldıysa cerrahi müdahale şarttır” dedi.
Çene kırıklarında dişlerin birbirine oturmamasının önemli bir bulgu olarak görüldüğünü belirten Dr. Derviş, “El muayenesinde hareketli bir kırık tespit edilirse ameliyat kaçınılmazdır” dedi.
Ameliyat Süreci ve Sonrası
Yüz kemiği kırıkları için yapılan ameliyatlarda kırık bölgeye yakın bir yerden kesi yapılarak platin (titanyum plak) yerleştirildiğini belirten Op. Dr. Derviş, “Platinlerin miktarı ve boyutu kırık bölgesine göre değişiklik gösterir. Göz çevresi ameliyatlarında daha küçük, çene bölgesinde ise daha kalın platinler kullanılabilir. Ameliyatlar genellikle 2-3 saat sürmektedir” dedi.
Ameliyat sonrası bakımın önemine değinen Dr. Derviş, “Başın kalp seviyesinin üstünde tutulması, ödem ve morlukların azalmasına yardımcı olur. İlk 36 saat boyunca buz uygulaması yapılmalı ve ödem söktürücü ilaçlar ile antibiyotikler kullanılmalıdır. Yüz kemiklerinin kaynama süresi genellikle 1 ay sürmektedir” açıklamasında bulundu.
Çene ameliyatı sonrası hastaların sert gıdalardan kaçınması gerektiğini belirten Dr. Derviş, ağız içinden yapılan kesiler nedeniyle ağız bakımına ekstra özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.